4 Απρ 2012

Η βία σκοτώνει τον αθλητισμό. Ο Αθλητισμός τρόπος ζωής, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό γεγονός.


Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με το φαινόμενο της οργανωμένης βίας στα πλαίσια αθλητικών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα  στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Όπως έχει υπογραμμισθεί σε διάφορες μελέτες από ένα ευρύ διεπιστημονικό πεδίο, τα αίτια και οι αφορμές που οδηγούν τους οπαδούς να υιοθετήσουν βίαιες συμπεριφορές, είναι πολύπλοκα και 
ετερογενή.

Δεδομένου του πολυσύνθετου και πολυδιάστατου χαρακτήρα του  φαινομένου, ο νέος αθλητικός νόμος αν και προβλέπει αυστηρές ποινές και ρήτρες βίας, χρειάζεται να ενισχυθεί  από συγκεκριμένες δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόληψη και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του.

Πιστεύω ότι πρέπει:

• Οι διοικήσεις των ΠΑΕ να έχουν μια δυναμικότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή στη διαχείριση της τάξης και της ασφάλειας στα γήπεδα.

• Να γίνει χαρτογράφηση των μελών των συνδέσμων, ως προς την ταυτότητα τους και το δημογραφικό-κοινωνικό τους προφίλ.

• Να ενισχυθεί η έρευνα με επίκεντρο τον τρόπο λειτουργίας και τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται, στους επιμέρους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού στη χώρα μας.

• Να εφαρμοσθούν κοινωνικο-εκπαιδευτικά προγράμματα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βίαιης συμπεριφοράς των ατόμων που έχουν ήδη καταδικασθεί.

• Να συμμετέχουν οικονομικά οι αθλητικές ομάδες, στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα αποτρέπουν την υιοθέτηση βίαιων συμπεριφορών.

• Να συμφωνήσουν εγγράφως οι ΠΑΕ με τα ΜΜΕ για την εξάλειψη δημοσιευμάτων και πρωτοσέλιδων τα οποία δύναται να προκαλέσουν το δημόσιο αίσθημα.

• Να εκπαιδευτεί το ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας των γηπέδων από την Αστυνομία  και από τον Ερυθρό Σταυρό με έξοδα των ΠΑΕ.

• Να σχεδιαστεί νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Αστυνομίας ήπιας αστυνόμευσης με υιοθέτηση επιτελικών συντονιστικών μέτρων με βασικό μέλημα την καλύτερη οργάνωση και την αποδοτικότερη κατανομή των αστυνομικών δυνάμεων με στόχο τη διατήρηση της δημόσιας τάξης εντός και εκτός των γηπέδων με το μικρότερο δυνατό κόστος τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικούς πόρους.
Ι.Ε


2 σχόλια:

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα ξεκινά από τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, όπως είναι η ανεργία, η περιθωριοποίηση, αλλά και η εικόνα της καθημερινότητας η οποία τροφοδοτείται από εικόνες βίας και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Το γήπεδο και ειδικά τα ομαδικά αθλήματα δημιουργούν έντονες στιγμές και περιβάλλον ακραίας ανταγωνιστικότητας. Όταν οι δύο αυτοί παράγοντες συνυπάρξουν, τότε μένει η αφορμή. Αυτή μπορεί να είναι μια άδικη απόφαση του διαιτητή, μια κακή εμφάνιση της ομάδας ή μια πράξη μια ανυπόληπτης διοίκησης. Μπορεί να είναι και όλα μαζί ή κάποια άλλα.
Συμπερασματικά, οι εκδηλώσεις βίας είναι βαθύτατα κοινωνικό και μορφωτικό πρόβλημα. Γι’ αυτό η αντιμετώπισή τους θέλει πολλά συνδυαστικά μέτρα και συνεργασία όλων των φορέων.
Το ξέσπασμα και η έκταση των επεισοδίων εξαρτάται από τα μέτρα τάξης της πολιτείας και την αποτελεσματικότητά της.
Δυστυχώς στην χώρα μας, συνυπάρχουν όλα τα προβλήματα ενώ δεν υπάρχει η σοβαρή μελέτη και ο σταθερός σχεδιασμός με τις ανάλογες δράσεις για να εκλείψει το πρόβλημα.
Η βία που εκδηλώνεται στα γήπεδα ή εξ’ αφορμής αθλητικής εκδήλωσης δεν είναι ούτε τωρινό ούτε Ελληνικό φαινόμενο. Είναι εμφανές ότι στην χώρα μας για την αντιμετώπιση της βίας στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φταίει το νομοθετικό πλαίσιο αλλά η μη εφαρμογή των νόμων. Με τον τελευταίο Αθλητικό νόμο μια από τις ουσιαστικές αλλαγές είναι ο ουσιαστικός ρόλος της Αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, η οποία σε τακτά διαστήματα θα αξιολογεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου και θα προτείνει διορθωτικές παρεμβάσεις.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Το θέμα είναι να καταφέρει η Πολιτεία να αποφασίσει αν θέλει επιχειρήσεις ή αθλητισμό. Από εκεί και πέρα είναι εύκολο να δει πώς θα διαμορφώσει την πολιτική της για τη βία.